snöblind – mot Island!

Ragnar Jónasson är en av de senaste årens mest lästa deckarförfattare och man förstår precis varför. Hans böcker utspelar sig på Island och i Snöblind så börjar han en ny serie med det suggestiva namnet ”Det mörka Island”. I en liten isolerad fiskeby på norra Island så ska en av poliserna gå i pension och den unge Ari rekryteras från Reykjavik. Ekonomin i landet skakar och Ari förstår att ett fast jobb kommer att bli svårt att få i stan så han tar beslutet att pröva på att arbeta och leva i ett litet samhälle med stor social kontroll.

Det närmar sig jul och i snön hittas en blödande kvinna, Ari börjar undersöka vad som hänt och snart förstår han att det inte är enkelt att ta reda på sanningen. Han lär känna invånarna i samhället men samtidigt kan han inte lita på att de verkligen talar sanning, vem tjänar på att dölja vad och vem är lojal mot vem?

Samtidigt som mörkret lägger sig över landet så börjar Ari fundera över hur relationen med hans studerande flickvän ska fortsätta. När Ari måste arbeta över juldagarna så blir privatlivet ansträngt och det är en fin balans mellan mord, miljö och privatliv i den här berättelsen. Jag ser fram emot att läsa mer om Ari.

Bildkälla: Modernista