isbrytare – Kristina Ohlsson

I Kristina Ohlssons deckare som utspelar sig på Hovenäset så har det nu kommit en andra del om antikvitetshandlare August Strindberg och polisen Maria. I Isbrytare får vi alltså följa persongalleriet i Stormvakt och precis som i föregångaren så är de dramatiska och unika miljöerna viktiga för berättelsen. Den här boken börjar med att det är mörka vinternatten och August väcks av att det brinner i hans sjöbod. Det visar sig att grannen Axels sjöbod också brunnit och när Axel inte svarar när grannarna knackar på så börjar de undra. Vart har den 85 år gamle mannen försvunnit? Kan det finnas någon ledtråd i den låda som han lämnat till Augusts secondhand?

Kan man kalla någon deckare mysig så är det en beskrivning som passar på den här serien. Det är lite romantik, små samhällen på kusten, en bokcirkel som samlar bygden och en polisstation i form av en husvagn på torget. Visst är det både mord och annan dramatik som allt cirklar kring men där är också en grupp människor som man får lära känna. August har lämnat stressen i Stockholm och bestämt sig för att ta det lugnare, det han blir varse är att mitt i den här idyllen finns det hemligheter som befolkningen ogärna talar om. Polisen Maria har lämnat sin våldsamme man och kanske vågar tro på att det finns kärlek och en fin framtid. Tillsammans trevar de sig fram i relationen som stärks av att de också engagerar sig i fallet.

Jag var mycket förtjust i Stormvakt, Isbrytare var en helt OK uppföljare som passar bra om man vill ha något lättläst och just lagom spännande och mysigt. Sa jag mysigt?

Bildkälla: Bokförlaget Forum