stormvakt – Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson är tillbaka med en ny deckarserie – den här gången i västkustmiljö. En stormig natt anländer stockholmaren August Strindberg till Hovenäset med sina tre resväskor. Han har lämnat ett hektiskt liv bakom sig och ska nu börja om. Den gamla begravningsbyrån på Smögen tänker han förvandla till secondhand-affär och han längtar efter det lugna, lilla livet. Samma natt som han anländer försvinner Agnes, barnfödd i trakten och ortens lågstadielärare. Letandet efter henne tar fart samtidigt som August sakta förstår att huset han hyrt har en alldeles särskild historia. I en ranglig husvagn i Kungshamn huserar den tillfälliga polisstationen och i den är det Maria Martinsson som håller samman letandet efter den försvunna Agnes. Hon är också den som driver ortens bokcirkel och snart korsas August och Marias vägar …

Som man kan ana så är det här inte en roman i avdelningen hårdkokta actionkriminalare utan mer en polisdeckare som närmar sig feelgood-genren. Visst är det lite spännande emellanåt men mest av allt så är det relationer som bygger historien och miljöerna spelar en av huvudrollerna i berättelsebygget. Området kring Smögen, Kungshamn, Hunnebostrand och Hovenäset  är ren och skär idyll och som alltid så är det effektivt att använda småorter där den sociala kontrollen är stor i en deckare. Jag tycker Ohlsson skildrar sommarparadiset när turisterna lämnat på ett skickligt sätt. Många av västkustens orter har ett liv på sommaren och ett annat resten av året och det krävs nog ett särskilt kynne för att riktigt trivas.

Vad jag förstår så är Stormvakt den första boken i en ny serie och jag ser fram emot att följa både August och Maria framöver. I väntan på nästa bok kan jag drömma mig tillbaka till vandringen på Ramsvikslandet i somras. Där är gudagott att vara!

 

Bildkälla: Bokförlaget Forum