slukhål – Tove Alsterdal

Serien som började med Rotvälta fortsätter med Slukhål. Författaren till de här polisdeckarna är Tove Alsterdal och återigen är det polisen Eira som är huvudpersonen. Hon har flyttat hem till Kramfors och när boken börjar så hjälper Eira sin mamma att sortera sina tillhörigheter. Modern ska flytta in på ett demensboende, det är bara det att hon hela tiden glömmer att de ska ske och varför. I ett ödehus långt inne i skogen hittas en man död, i ett annat hittas ytterligare en man och när Eira tar sig an dödsfallen hittar hon samband som inte kan vara tillfälliga. När så hennes kompanjon försvinner så kommer ondskan nära.

Som alltid när man skriver om spänningsromaner så måste beskrivningen av handlingen vara knapphändig. Det är ju öken om man avslöjar några av de vändningar som är tjusningen med berättelsen men som alltid så är Alsterdals deckare fyllda av både vardagsrealism och människor av kött och blod som av olika anledningar hamnar snett i livet. Eira, som har en bror som sitter i fängelse för ett brott han inte begått men erkänt, månar om de som hamnat på sniskan och kanske inte altid kan föra sin egen talan. Slutet i den här historien lovar en fortsättning, den ser jag fram emot. Jag lyssnade på inläsningen och läste vissa delar. Det passar mig utmärkt att kombinera!

Bildkälla: Lind & Co