rotvälta – Tove Alsterdal

När jag börjar läsa en bok av Tove Alsterdal så känner man sig totalt trygg. Jag vet att jag kommer att möta människor av kött och blod, handlingen kommer att vara både spännande och kommentera samtiden och miljöerna kommer att tillföra både stämningar och placera handlingen i ett socialt sammanhang. Så är det också i hennes senaste kriminalroman Rotvälta.

Eira Sjödin är polis och hon har flyttat hem till Kramfors för att hjälpa hennes mamma som blir allt mer dement, hon har lämnat ett polisjobb i Stockholm och livet i Kramfors är väsentligt lugnare. Hon har inte riktigt kommit tillrätta i sin gamla barndomsbygd, hur det nu är är så var ju drömmen när hon växte upp att lämna, att dra till kusten och kanske till storstan. Nu arbetar hon med småbrott i en småstad och när en äldre man hittas mördad i sitt hem så blir hon anlitad av kriminalpoliserna som kommer resande. Direkt förstår Eira att det här mordet på något vis hänger samman med traktens stora trauma, den sommarkvällen när tonårsflickan Lina mördades och när den 14-årige Olof döms för mordet.

Utan att avslöja allt för mycket så vill jag ändå säga att jag blev mycket berörd av Olofs öde. Det finns säkert människor som Olof, de som är lite eljest och som utnyttjas av andra som råkat illa ut i vårt samhälle genom åren. Jag ropar bravo till Alsterdal som i den här romanen påminner om att man kanske inte alltid ska ta den enklaste vägen, se den självklara lösningen. Vad jag förstår så är det här första delen i en serie som kommer att utspela sig i Ångermanland och den dramatiska naturen vid höga kusten och Ådalens historiska händelser finns hela tiden med i berättandet.

Det lovar gott, jag längtar efter att resa dit i verkliga livet och jag kommer säkert att läsa nästa del om polisen Eira i Kramfors.

Bildkälla: Lind & Co