döda löv – Tom Malmquist

Döda löv är Tom Malmquists nya roman och jag började läs/lyssna så snart boken släpptes på Storytel. Det handlar om musikern Nils som redan tidigt lämnade sin hemby By för att studera på musikhögskolan. Han hamnar nästan av en slump i blues och rockstjärnelivet med missbruk och ett hårt och slitsamt sätt att leva. När romanen börjar ligger Nils på sjukhus i NY och hans mor har just dött, han är för sjuk att resa till begravningen men han börjar tänka på sitt senaste besök i hembygden som skedde ett tag efter hans fars död. Det är den resan och mötena med människorna i byn när han återvänder efter många år utomlands som är lejonparten av berättelsen och jag funderar mycket på under läsningen vad det är som gör att jag bara inte bryr mig om Nils.

Det händer det mesta under resan tillbaka och Nils både träffar människor som varit viktiga för honom i hans uppväxt och minns hur det en gång var när han växte upp, Nils är en outsider och hans pappa var en fjärilssamlande man som helst av allt sysslade med det. Mamman försöker på alla sätt att få familjen att ingå som en del av bygemenskapen och när hennes begravning till slut kommer till stånd så sker den regisserad som en fin scen (i mitt eget huvud) ackompanjerandes av Olle Ljungströms Jag och min far. Att Nils kan fortsätta leva med hjälp av ett organ som han mor donerat blir liksom bara lite för mycket …

Jag är inte helsåld på den här romanen, jag rekommenderar gärna Tom Malmquists författarskap men välj kanske hellre hans två tidigare böcker. Läs gärna mina texter om All den luft som omger oss och I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv.

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag