all den luft som omger oss – Tom Malmquist

All den luft som omger oss av Tom Malmquist är riktigt bra inläst till ljudbok av Olle Sarri och hans röst följer mig på spårvagnar, i mataffären, på promenaden genom stan och under vardagssysslorna i hemmet. Eller, egentligen så är det ju Tom Malmquist röst som strömmar ut från ljudfilen.

Den här romanen har en mycket tydlig berättare, Malmquist gör  klart att det är en man som i många hänseende är lik honom själv och likt Christoffer Carlsson i Järtecken så har Malmquist grävt där han stod. Med början på sitt eget vindsförråd. När han går upp på vinden för att hämta ner en servis, han och hans kärlek Karin ska ha stort kalas och porslinet räcker inte till, så hittar han tallrikar och glas inslagna i tidningspapper. Det är lokaltidningen från Huddinge och året är 1991. En notis fångar hans öga, det handlar om ett mord som begicks i en grotta under just den sommaren. Händelsen har blivit bortglömd och han inser att han inte riktigt vet vad som hände med utredningen.

Han bestämmer sig för ta reda på mer, vem var offret och vad hände egentligen? Så börjar efterforskningarna i arkiv och förhörsakter. Samtidigt är hans sambo gravid, Karin mår inte bra under graviditeten och hon dör tragiskt och helt oväntat i samband med dotterns födelse av en aggressiv cancerform. Om det har Malmquist berättat oerhört fint i I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv som jag skrivit om fler gånger här på bloggen. I den nya romanen snuddar Malmquist vid Karins död och frågorna om liv och död hamnar åter mycket nära. Mikael K, den döde mannen, som levde ett sådant stillsamt liv så att Malmquist måste låta andra beskriva honom för att han ska få en bild av vem han var, ger ett perspektiv som berättaren luftar om livet och döden. Andra är hur relationen med hans pappa förändrades när pappan var på väg att dö och ett tredje spår handlar om det självmordsförsök som han gjorde som tonåring.

Ramberättelsen utspelar sig både i nutid, när han nu skriver romanen, i tiden före Karins död och Livias födelse och sommaren 1991 och det skildringen av barndomen och ungdomsåren som jag riktigt kommer att bära med mig efter den här läsningen. Mikael K s öde är spännande men minst lika intressant är berättarens grävande i sina minnen, hur blev han den pappa som han är idag? Vad är det som påverkat honom?  Resan till kyrkogården tillsammans med hans mamma är så fint beskriven, kärleken till Livia likaså.

Jag tycke mycket om den här boken, så mycket att jag nu ska läsa den med ögonen också. Lyssna gärna på intervjun med Tom Lundquist i Lundströms. Den var fin.