vad hon klagar över när hon klagar över hushållsarbetet

Vad är det Vigdis klagar över när hon klagar över hushållsarbetet egentligen? Ja, det är det som Heidi Linde låter oss som läser upptäcka allt efter hand. Barnmorskan Vigdis har varit gift i 22 år, hon och maken har 3 barn tillsammans och de lever ett liv där projektet hus och familj fyller det mesta av dagarna. Vigdis kommer hem en fredag och ser stöket i det renoverade och stylade huset och har bara fått nog. Hon bestämmer sig för att lämna sin man, innan hon ens talat med honom så skickar maken ett sms som förändrar allt. I berättelsen flyttas vi tillbaks till tiden när de träffades och bildade familj. Vigdis hade en gång en annan livsplan, ett annan sorts tanke om sin framtid.

I en annan tråd i romanen så följer vi Linn, hon har hela sitt liv varit den snygga tjejen som kan ta för sig. Nu lever hon med man och en liten dotter och hon är uttråkad. Hon kan inte längre välja och vraka bland männen i en bar och hon är faktiskt inte särskilt förtjust i det där med att vara mamma. Hon försöker fly från vardagen genom att ta en öl eller två, vännerna verkar tycka om livet i förorten med villa och barn men hon själv vill annat. Hon vet bara inte vad. De båda kvinnornas liv vävs samman i den här samtidsromanen och det är lätt att identifiera sig i både Vigdis och Linn. Deras ryggsäckar har påverkat deras val hittills i livet och de gör också i romanen  olika val.

Jag tänkte en hel del på Annika Walls roman Jag borde sagt det först när jag läste. De båda böckerna skildrar kvinnor i medelåldern, jag tänker då på Vigdis och Fia, som en dag bestämmer sig. De ska leva sina liv som de en gång drömde. De agerar trots att de vet att både hus och familjeliv som de hittills sett som centrala i sina liv kommer att bli förlorat och jag är verkligen sugen på att veta hur det går både för Vigdis och Fia. Man vill ju liksom att det ska gå bra för dem!

Bildkälla: Bazar förlag