kastanjemannen – nu på Netflix

I mars 2019 så läste jag Kastanjemannen av Sören Sveistrup och då skrev jag om den: ”Det här är en riktigt spännande kriminalroman som utspelar sig i samtida Köpenhamn. Det börjar dramatiskt med att en kvinna hittas mördads på en lekplats, hennes händer har blivit avsågade och bredvid henne står en kastanjeman. Det är en liten figur av kastanjer och tandpetare, på den hittar kriminalteknikerna fingeravtryck från en flicka som varit försvunnen i mer än ett år. För kriminalpoliserna Thulin och Hess börjar jakten på sanningen. Vem har mördat kvinnan och vilket motiv har hen? Lever flickan? Hon är dessutom en ministers försvunna dotter och man kan ställa frågan om motiven är personliga eller privata? Snart hittas fler dödade kvinnor och polisens jakt på förövaren blir en kamp mot klockan, ska de kunna förhindra nästa mord? Och ska de kunna hitta flickan?

Historien kränger och vänder och ända fram till slutet kan man inte riktigt vara säker på att man listat ut hur det hänger ihop. Sveistrup är författaren till en av mina favoritTV-serier: Brottet och det finns en dansk kriminalseriekänsla rakt igenom. Intressanta poliser som man vill lära känna bättre och lagom läskigt på alla vis.”

Nu har då boken filmatiserats av Netflix. Det är nästan så att jag inte kan titta emellanåt eftersom det är ruskigt otäckt. Både miljöer och skådespeleri är riktigt välgjorda och gillar man danska serie likt Brottet så är det här perfekt. Har man missat boken och serien så bara sätt fart. Att läsa och titta i oktober när kastanjerna ligger i drivor på marken är helt perfekt!