munkavle – Sofie Sarenbrant

Många har säkert lyssnat på Sofie Sarenbrants sommarprat där hon berättar om den hemlighet som hon burit på i många år, den om de sexuella övergrepp hon utsattes för med början vid 8 års ålder. Nu följer Sarenbrant upp det radioprogrammet med en självbiografisk text: Munkavle. På omslaget ser man barnet Sofie men det är inte bara barnet och övergreppet mot barnet som den här texten handlar om.  Berättelsen handlar huvudsakligen om hur den hemlighet hon känner sig tvingad att hålla tyst om påverkar hennes uppväxt och vuxenliv på ett destruktivt sätt. Inte förrän hon bestämmer sig för att berätta för sin familj och sin pojkvän kan hon börja bearbeta sitt trauma och lägga skammen och skulden där den hör hemma, hos förövaren.

Sofie Sarenbrant använder sin stora plattform som mycket läst och omtyckt deckarförfattare till att ge en röst åt många barn och ungdomar som utsatts för övergrepp, som utsätts för övergrepp och man kan verkligen hoppas att hennes mod att berätta kan bidra till att fler utsatta vågar berätta, vågar be om hjälp och får hjälp för att gå vidare in i vuxenlivet. Munkavle är en lättläst bok om ett viktigt ämne!