flickan vid bron – cold case på Island

Flickan vid bron av Arnaldur Indridason handlar om hur ett äldre isländskt par kontaktar sin bekant, Konrad, för att deras barnbarn försvunnit. De tänker sig att han diskret ska kunna höra sig för och snart förstår han att barnbarnet är indragen i missbrukarkretsar i Reykjavik. Samtidigt börjar han närma sig sin egen släkts historia, hans far blev mördad när Konrad var ung och Konrad har ingen kontakt med sin yngre syster. Vad hände den gången och hur hänger det samman med den nutida historien? 

Indridason skriver deckare lekande lätt och hans lågmälda berättande gör att det här är en läsning som passar för den som längtar efter spänningsromaner med mindre action och mer reflektion. Just den här berättelsens historiska del drabbade mig mycket och jag kände verkligen med Flickan vid bron.  

Läs gärna Mörkret vet innan du läser den här. Det är den första boken i serien om den pensionerade polisen Konrad. 

Bildkälla: Norstedts förlag