mörkret vet – Arnaldur Indridason

Bildkälla: Norstedts förlag

En grupp tyska turister besöker en av Islands glaciärer och plötsligt får de syn på ett huvud som sticker upp ur isen. Klimatförändringarna har smält isen och det som göms i snö kommer som bekant fram i tö. Kan det vara en man som försvann för mer än 30 år sedan som nu dykt upp igen?  

Konrad är en pensionerad kriminalkommisarie, han hade hand om den försvunna mannens ärende och han kallas nu in han för att hjälpa till. Tillsammans med rättspatologen Svanhildur och Marta, aktiv polis, börjar de gräva i vad som kan ha hänt då för 30 år sedan. I Mörkret vet av Arnaldur Indridason så får man följa polisarbetet i nutid och samtidigt så får man en bild av ett Island som det var i början av 90-talet. 
Idridason är en skicklig författare som ofta använder miljöer för att förstärka de kriminalfall som han skildrar. Den karga naturen, en obarmhärtig snöstorm och vandringar på isen spelar roll i den här historien. Det är alldeles lagom spännande och gillar man lite långsamma och lågmälda nordiska deckare så passar det utmärkt att läsa Mörkret vet.