Jorden runt: Claire, som havets ljus

Med min världsläsning har det gått mycket trögt det senaste året men nu har jag i vart fall läst den fenomenala Claire, som havets ljus av Edwidge Danticat. Romanen utspelar sig i den lilla staden Ville Rose på Haiti och när boken börjar så får vi följa den sju år gamla Claire som på sin födelsedag kläs fin. Hon ska gå och besöka moderns grav. Hennes far, fiskaren, önskar lämna ön för att skaffa sig ett bättre liv men han  och när de stöter på tyghandlarens änka så ställs ännu en gång frågan: Kan hon, som förlorat en jämnårig dotter i en olycka, ta sig an Claire? Samma dag försvinner Claire och hela byn engageras i att leta efter henne.

Berättelsen cirklar och snor sig sedan runt den här händelsen, trådarna tar en sväng förbi tiden när Claire föddes, tyghandlerskans liv och uppväxt, hennes makes bakgrund, vardagen med fiske för männen och lekar för barnen, rektorn för skolan och hans sons liv och på något vis så tvinnas de samman till en snodd som för oss tillbaka till flickan Claire.

Chèche lavi, leta efter livet på kreol, är återkommande i den här vackert komponerade texten. Många av karaktärerna letar efter något i livet. Rikedom, lycka, kärlek eller känslan av att hålla ett barn i sin famn. I byn råder strikt hierarki och det är närmast omöjligt att förändra sitt liv. Endast med barnets klara och oförställda blick avslöjas vad som är viktigt i livet. Claire – klarhet – ljus, visst är namnet valt med omsorg och med omsorg är också den här romanen skriven. Jag är mycket glad över att mitt huvud var redo att ta sig an den här boken, det var en fin läsupplevelse.

Vill man läsa mer av Danticat så kan jag varmt rekommendera Skörda ben (klicka så hittar ni till min text om den.

Bildkälla: Bokförlaget Tranan