om du vill ha mig – Familjen Winther

I del två om den välbärgade trondheimsfamiljen Winther så är det den unga kvinnan och tjänarinnan Karen som vi får följa. Hon drömde om att bli lärarinna men när hennes far dör på ett av Winthers byggen så måste hon hjälpa till och försörja sin mor och syskonen. Hon får tjänst hos familjen Winther där frun Cecilia styr. Matmodern är uppvuxen i England och Karen lär känna en helt annan värld än den hon är uppvuxen i. 

Samtidigt så fortsätter serien att berätta om syskonen Winther, yngste sonen som nu skall ta över firman är inte alls sugen på det och dottern Rose som har en mycket olämplig hemlig romans som måste förhindras.  I Om du vill ha mig av Katrine Wessel så för Wessel in ett tydligare klassperspektiv när Karen återser den lärarinna som hjälpte henne till fortsättningsskolan och hennes bror som är aktiv i arbetarrörelsen. Hon är aktiv i kvinnorörelsen och det närmar sig moderna tider.

Familjen Winther tycks förstockad och traditionell och boken skildrar den brytningstid i början av 1900-talet som är också svensk historia. Det ska bli spännande att läsa vidare i den här serien som alla har en av kvinnorna som huvudkaraktär. Nästa bok kommer att handla om Rose.   

Bildkälla: Bokförlaget Polaris