mumindalens alfabet

Midsommar i Mumindalen (bokstaven I, Mumindalens alfabet)

 

Mumindalens alfabet har legat på mitt bord några veckor och för den som känner mig så vet ni att jag närmast samlar på alfabetsböcker. Min tanke var att jag skulle kunna använda Annika Sandelins dikter i min undervisning men dessvärre tor jag att de är för språkligt avancerade för mina nybörjare. Förlaget har tagit fram ett fint undervisningsmaterial som finns att hämta gratis. Jag är väldigt sugen på affischerna …

Men vad gör det att jag inte kan arbeta med texterna, Tove Janssons bilder är ljuvliga som alltid och dikterna som följer alfabetet är förvånansvärt fyndiga. De liknar Janssons eget språkbruk och skulle faktiskt kunna passera som hennes.

Man kan tänka att de i redaktionen har varit noga med tonen, jag skulle nästan velat att de skiljt ut sig mer. Det hade varit spännande att få något alldeles nytt som utmanar Toves bilder. Nu blir det en synnerligen homogen helhet och inget sticker egentligen ut.

Nåväl. I boken får man lära känna många olika figurer i Mumindalen och jag har redan fått många favoriter och det är ofta när Hemulen eller Snusmumriken är inblandad som jag hajar till. Bilderna som innehåller snö är favoriterna och för att ni ska få en känsla för texterna så bjuder jag bokstaven F:

Bildkälla: Förlaget