pestön – Marie Hermanson

Marie Hermanson fortsätter i sin senaste roman Pestön att skildra tjugotalets Göteborg. Vi får återse polisen Nils och Ellen, som drömmer om att bli journalist, som vi lärde känna i Den stora utställningen. Det har blivit 1925 och en bit upp i Säveån hittas en död man, han är välklädd och ser inte ut att höra hemma i vrakarnas kåkstad. Nils kallas dit för att undersöka fallet. Ledtrådarna för honom till Pestön, den karantänö som ligger ute i hamninloppet. Familjeflickan Ellen bestämmer sig för att ta arbete ute på ön för att likt en Ester Blenda Nordström wallraffa sig till något att skriva om och samtidigt hjälpa Nils.

Marie Hermanson skriver här om ett mörkare, skitigare och våldsammare Göteborg och den avgränsade miljön på ön gör att det blir rejält spännande, kryddat med några skräckisar. Det här blir en roman som hamnar i kategorin spänning här hos mig och likt i en välskriven deckare så läser man hetsigt för att få veta hur det går. Den historiska inramningen gör att jag genast börjar leta efter fakta om Göteborg på 20-talet och eftersom jag bott i Gårda, numer i bor i Lunden och ofta rör mig i de östra stadsdelarna så var det extra spännande att läsa om vrakarna. Jag tyckte mycket om den här boken och jag hoppas Hermanson fortsätter att skildra Göteborgs historia under kommande romaner, de ska jag läsa!

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag