Frida – min okända farmors krig

Nina F. Grünfeld är den norska dokumentärfilmaren som bestämde sig för att försöka lösa gåtan kring hennes okända farmors öde. Hennes far, som kom till Norge som krigsbarn, har hela sitt liv trängt bort tankarna på sin mor. Det enda de vet är att fadern Berthold föddes i mellaneuropa av en Frida Grünfeld på trettiotalet och att han lämnades bort innan kriget för att skickas till en förmodat säkrare plats: ett judiskt hem i Oslo.

Nina börjar sitt envisa sökande i arkiv och rättegångsprotokoll, hon reser i farmoderns förmodade fotspår och snart börjar en biografi visa sig. Det är ett mycket trasigt och svårt livsöde som växer fram och den här ovanliga biografin är skickligt berättad. Hon sätter in hennes personliga öde i en historisk kontext och det hela är spännande och mycket intressant läsning. Foton, brev och dokument finns med i boken och man kan verkligen se hur systematiskt och noggrant Grünfeld gått till väga, imponerande och viktigt arbete för att ge historien många nyanser.

Jag rekommenderar verkligen alla att läsa!

Läs mer: Albert Bonniers förlag