kärlek i Europa – Birgitta Stenberg

Ibland så funderar man på om man ska våga läsa om en bok som man läste som ungdom, så var det med Birgitta Stenbergs Kärlek i Europa. Nu mindes jag inte boken i detalj, inte mer än att det var ovanligt mycket explicita sexscener och att det fanns något lockande för en landsbygdstjej i tanken på att dra till Paris. Det var alltså en slags stämning som jag mindes och så är det nu dags för bokcirkel. Jag vågade ta mig an.

Det ska bli mycket spännande att höra mina bokbubblarkompisars tankar, boken utspelar sig på 50-talet men är skriven i början av 80-tal. Hade den här självbiografiska romanen kunnat skrivas i slutet av femtiotalet?  Frigörelse, vagabondliv, lesbisk kärlek, sex och substanser och drömmen om att få möjlighet att skriva, drömmen om ett eget rum. Ett rum där man kan vara mätt och varm, där man kan vara fri att skapa det universum man vill och där mannens blick, kropp och ord inte begränsar och definierar.

Jag återkommer med fler tankar efter att vi haft vår träff, det här kan bli en spännande diskussion!

Bildkälla: Norstedts förlag