hemligheternas skafferi – Caroline Säfstrand

Den senaste månaden har varit en riktigt trött månad, pollenallergin har vari jobbigare än vanligt och livet blir då huvudsakligen arbete och vila. Lite barnbarn och trädgård orkar jag med men annars väldigt lite annat. Lyssna på lättsamma böcker funkar bra när man vilar (liksom titta på bakprogram och masked singer …) och för någon vecka sedan hittade jag till Caroline Säfstrands Hemligheternas skafferi.

Först tänkte jag ge upp den direkt eftersom den börjar med att en kvinna får ett cancerbesked, hon har spridd cancer i buken och det är  palliativ vård som gäller. Hon berättar inte för någon utan beger sig i stället iväg till sin barndoms ö: Ven. Jag hade inte särdeles lust att läsa ännu en käck cancerberättelse där den sjuke lever på precis som vanligt och uppmanas att äta syrad kål och kämpa … Nu blev det här en annan sorts berättelse där man får följa både Ina och hennes efterlevande make Erik.

På Ven finns ett brokigt persongalleri som gör att man både fnissar av igenkänning och mötena med dem gör att både Ina och Erik lär sig mer om sig själva, centralt i berättelsen är att både Ina och Erik gillar att lösa korsord. Efter att Ina dött lämnar hon ett korsord och genom att lösa det så lär Erik känna sin fru på ett helt nytt sätt. Alldeles lagom av alla ingredienser som skapar en fin feelgoodare!

Bildkälla: Massolit förlag