en vacker dag – naturprosa att vila i

En vacker dag i maj – det bjuder Tomas Bannerhed oss på i sin utsökta bok En vacker dag. De korta texterna är ordnade från den allra första vakna fågelsångskonserten i odlingslandskapet på Lovön och sträcker sig tills naturen stillnar och tystnar för natten. Bannerheds lekfulla och ofta finurliga texter berättar om allt från den stora fiskgjusen ner till den lilla myran som han observerar på sin plats på jorden, och han gör det med ett innovativt bildspråk och med en extra kärlek till fåglarna. På kulturradion i P1 fick vi höra ett fint reportage om hur Bannerhed hittat till fåglarna och hur de nu är ett starkt inslag i hans liv.

Nu väntar mig en långhelg som jag hoppas kunna tillbringa på landet. Just nu drillar lärkan så att den med

Bannerheds ord nästan står knut på sig själv och taltrasten sitter i toppen av tallen och flöjtar så vackert framåt kvällen. Det är ett landskap som liknar det som Bannerhed beskriver och jag fick nästan lust på att stiga upp vid 4 för att likt författaren uppleva gryningen i maj. Mattias Bäcklin har illustrerat boken med vackra tuschteckningar och det här är verkligen en bok att äga.

Ta fram och läsa ett stycke då och då.

 

 

Bildkälla: Weyler förlag