sveriges radios novellpris 2021

Imorgon börjar Litteraturveckan i P1 och jag ser fram emot att höra både vilken titel som får romanpriset och vilken av de fem novellerna som vinner. Lyssna på de nominerade novellerna och rösta sedan! Det är sista dagen idag så passa på!

Jag lyssnade på dem alla fem i helgen och de är värda en stunds uppmärksamhet. Min favorit är Gustav Tegbys Borlängechampagne, det var något med den charmiga berättelsen som genast sold an ett stråk av igenkänning hos mig. Formuleringarna är fnissframkallande och det helt galna projektet på fjället gör det hela till en variant av slap-stick … Med det sagt så brukar jag inte gilla den här sortens texter men den här novellen av Tegby, likt Erlend Loes texter, var helt i min smak. Iakttagelseförmågan delar Tegby med en annan favoritnovellist – Jonas Karlsson. Borlängechampagne blir mitt tips.

23 april klockan 18.15 vet vi!

Bildkälla:

Karin Smirnoff Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Gustav Tegby Foto: Pontus Bergman/Sveriges Radio

Simon Issát Marainen Foto: Joseph Knevel/Sveriges Radio

Björn Runge Foto: Stellan Runge

Margareta Lindholm Foto: Hampus Lindholm