är mor död – de dysfunktionella familjerelationerna fortsätter

Vigdis Hjorth är kanske mest omtalad för sin roman Arv och Miljö som ledde till många diskussioner kring vad man egentligen får skriva om sin familj. Den ledde till en mycket infekterad tvist mellan syskonen och nu fortsätter Hjorth att utforska den dysfunktionella familjens mönster och hon har skrivit en roman om en medelålders kvinnas relation till sin mor.

I den nyöversatta romanen Är mor död får vi följa Johanna som återvänder till Oslo efter tre årtionden utomlands. När Johanna lämnade Norge och sin man för att följa sin kärlek till USA och satsa på konstnärskapet så lämnade hon också sin familj. Hon använder sina erfarenheter i sin konst och familjen hemma i Norge känner sig uthängd och utskämd. Den sporadiska kontakten genom åren tar helt slut när hon inte återvänder till faderns sjukbädd och begravning, hennes mor och syster bryter helt. Nu är hon tillbaka i Norge igen och hon försöker på många olika vis få kontakt med sin mor igen. Relationen som inte längre är skaver som en sten i skon och Johanna inser att hon måste försöka få till kontakt innan det är för sent.

Det här är en välskriven roman som resonerar kring familjer, skuld och att vårda det sammanhang man en gång fötts in i. Johanna är nu änka och hon verkar inte ha en särdeles bra kontakt med sin son heller, det tycks som att mönstret upprepar sig. Lite deprimerande är det att de ska vara så svårt att inse att det krävs två som dansar om det ska bli något av.

Bildkälla: Natur & Kultur