genom märg och ben – Jacqueline Woodson

Lördagens lyssning blev Jacqueline Woodsons roman Genom märg och ben. När hon var på mässan 2018, samma år som hon fick ALMA-priset, så läste jag Brun flicka drömmer och jag har också lyssnat på Another Brooklyn. 

Med det sagt så tror jag att Genom märg och ben är den hittills bästa läsupplevelsen. Romanen börjar med att Melody skall göra sin debut i vuxenlivet med en stor fest som hennes morföräldrar ordnar. På sig har hon mamma Iris klänning, den klänning som aldrig blev använd vid Iris debut eftersom hon då var gravid. Bara 16 år gammal födde Iris dottern och i romanen får vi följa familjen från 20-tal fram till nu. Berättelsen är inte kronologiskt berättad så man får lägga ett pussel av korta ganska fragmentariska bitar av släkthistorien.

Den typen av texter gillar jag, det håller mig på tå och jag får koncentrera mig lite extra. Språket är inte på något sätt komplicerat men varje ord är viktigt, noga valt.  Melodys pappa Aubry är uppvuxen med en ensamstående mamma och hans barndom är en helt annan än Iris, genom Melody blir de sammanlänkade redan i tidiga tonåren och romanen blir en berättelse om både ras och klass. Det här är en kort och koncentrerad roman som skulle passa väldigt bra att bokprata kring.

Bildkälla: Natur & Kultur