Another Brooklyn – en roman av ALMA-pristagaren

Jacqueline Woodson är årets ALMA-prisvinnare och hittills finns inget av henne översatt till svenska. Då får man lyssna på engelska …  Another Brooklyn var den titel som fanns på Storytel och det är en de få texter som Woodson skrivit för vuxna och det är en otroligt vacker berättelse om minnen av en uppväxt i Brooklyn, NY.

August, som till vardags forskar om olika kulturers sätt att ta hand om sina döda, reser tillbaka till sina ungdomskvarter för att vaka över sin döende far.  På plats i Brooklyn så väcks hennes minnen av åren som hon formades till vuxen. Berättelsen börjar när August är elva och hon har tillsammans med sin far och bror lämnat södern för att börja om i NY. Det är 70-tal och Brooklyn är en stadsdel där droger och kriminalitet blandas med en stark grannsammanhållning. De två syskonen är mycket ensamma i storstaden och tyr sig tätt till varandra, längtan och saknaden efter mamman är stor.

Så blir August upptagen i en tjej-gäng och livet som tonåring handlar mycket om att höra till och längta bort och man får följa henne genom uppväxtåren.

Vad jag förstått så skriver Woodson ofta prosalyrik och det märks att hon är mycket varsam med orden, hon har en säker ton i dialogerna och avstår från att förklara en massa. Eftersom jag lyssnade så framträdde rytmen i språket och det var en roman mycket passande för högläsning. Jag hoppas verkligen att några av hennes titlar blir översatta snart. jag vill läsa mer men helst på svenska. Jag har sett att ett reportage om Woodson är planerat i babel idag. Det ska jag absolut titta på!