Greta – film som både tillför och berör

2019 läste jag Scener ut hjärtat av Malena Ernman och Svante Thunberg och det var mycket berörande läsning. När så dokumentärfilmen om Greta kom på Play så var jag verkligt skeptisk. Vad finns att berätta om denna unga, begåvade och samtidigt mycket sköra flicka? Är det nödvändigt att exponera henne ytterligare, hon som också i filmen frågar sig själv om hon verkligen kan klara det stora ansvar det innebär att vara talesperson och ledare. Att hon var trött på allt prat från politiker och ville ha handling, det var tydligt men att stå i rampljuset och tala till många är ingen enkel sak. Den aktivism som började med en skolstrejk utanför riksdagen inför valet 2018 och som snart ledde till en världsomspännande rörelse och tal i FN s generalförsamling har engagerat hundratusentals unga och skolstrejkerna #fridaysforfuture fortsätter. Kan en film tillföra något?

Jo men det tycker jag. Greta är en film som kommer Greta in på livet, man får följa hennes familj och man får förståelse för den enorma utmaning som Gretas autism, selektiva mutism och tvång är. Man känner med pappa Svante när han försöker få Greta att äta något och hur han försöker få henne att ta på sig något som signalerar att det är en viktig stund när hon skall tala inför världens ledare. Samtidigt som hennes förmåga att fokusera, memorera och engagera sig i saker så är rutiner och detaljer så viktiga. Det här är en film om klimathotet men det är lika mycket en film om hur det kan vara att leva med en NPF-diagnos.

Vill man höra Greta tala om klimatkrisen så tycker jag att man ska lyssna på hennes sommarprat. Det ligger som pod på SR. Det som man verkligen kan fråga sig är hur pandemin som råder har påverkat klimataktivismen och besluten som tas för att minska nedsmutsningen av jorden. Vi människor, såväl vanligt folk, media och politiker tycks bara ha förmåga att hålla en boll i luften åt gången och just nu är det att överleva pandemin. Vaccinera alla så att vi kan fortsätta leva som förut. Eller?

Det skulle ju kunna vara så att det här är en varningsklocka som ringer högt och ljudligt, nu är tid och möjlighet att faktiskt förändra vanor och minska på resor och konsumtion. Äta mer grönt och släppa ut mindre utsläpp, det borde vi kunna. Om vi hjälps åt.

Inte ens Greta kan göra allting men alla kan göra någonting. Det är en bra början.