den konserverade änkan – Hélène Gullberg

I väntan på att se The Crown senare idag så kan jag tipsa om en spännande historisk roman. Hélène Gullberg har tagit med sig sin erfarenhet och intresse för historia och  historiska föremål in i romanen Den konserverade änkan.

Den börjar år 1779 och den unga kvinnan Sara ligger i sin säng. Kvällen innan har hon äktats med möbelsnickaren Georg Haupt som är den skickligaste i sitt skrå i Stockholm, kanske till och med i hela Europa. Hans möbler finns i de kungliga salongerna och verkstaden han leder är en eftertraktad utbildningsplats. Han är mer än dubbelt så gammal som sin unga fru Sara och i familjen finns också de tre flickorna från hans första äktenskap. 

Sara lär sakta känna de nya omständigheter hon nu befinner sig i. Hon är uppvuxen med sin far och kan sköta ett hushåll men nu ska hon styra över ett helt hushåll som kan ha fler än 20 till bordet varje dag. Pigor arbetar inne i huset och i verkstaden finns det gesäller och lärlingar, några av dem blir Saras vänner. Georg är fullt upptagen med sitt arbete och är inte mycket för att umgås, undantaget är kyrkobesök och det äktenskapliga samlivet. Han vill ha en son.

Som det antyds i titeln så blir Sara så småningom änka och som sådan så är hon attraktiv, skråväsendet är uppbyggt så att det bara kan vara ett visst antal mästare per stad och gifter man sig med en mästares änka så kan man få förtur till att avlägga provet. Just beskrivningen av hur skråväsendet fungerade  tyckte jag var mycket intressant. Visst hade jag ett hum men nu blev det tydligt illustrerat, sanningen att säga googlade jag en hel del också eftersom jag vill lära mer. Det är ett gott betyg för en historisk roman. Det och detaljrikedomen som inte tar över berättelsen men som hela tiden finns där som ramverk.

Den här historiska romanen är skriven utifrån det kvinnliga perspektivet och jag är förtjust i den här sortens böcker som tar avstamp i verkliga händelser, genom gräv i arkiv och studier av Haupts möbler så har Gullberg skapat en läsvärd och spännande text. Vill man läsa mer om livet i och runt de kungliga gemaken på den gustavianska tiden så ska man förstås vända sig till Anna Laestadius Larssons serie som börjar med Barnbruden.  Nu blir jag sugen på att faktiskt se några av möblerna i verkligheten, i brist på tur till Stockholm så kommer här en bild på en byrå gjord av Georg Haupts verkstad. Inte visste jag att möbler från 1700-talet kunde vara så spännande!