fartygets ögon – Roy Jacobsen

Fartygets ögon av Roy Jacobsen är den tredje romanen om Ingrid från Barröya. I den här avslutande delen packar Ingrid sin väska och tar sin lilla dotter Kaya på armen och lämnar ön för att finna Kayas far. Det är efterkrigstid och den ryske militär som Ingrid förälskade sig i verkar som uppslukad. Ingrid reser genom ett sargat land och letar efter Alexander. Vad som hänt med de ryska männen är oklart, i interneringsläger sitter fångar av olika nationaliteter och väntar på besked om vart de ska fraktas. I stugorna finns det kvinnor som fått barn tillsammans med militärerna och jag hade gärna läst mer om hur samhället hanterade de ”tyskungar” och ”ryssungar” som likt Kaya föds under, eller strax efter kriget.

Tillbaka till romanerna. Den här trilogin är en mycket vacker läsning om en tid som känns avlägsen. Miljöerna är fint skildrade och språket är stramt och precist. Jag kan varmt rekommendera den här serien, den är bra inläst av Jonas Kruse och är en vacker resa i tid och rum.