vitt hav – Roy Jacobsen

Vitt hav av Roy Jacobsen är den fortsatta berättelsen om Ingrid från Barröya, det är krigstid och hon bestämmer sig för att lämna det hårda arbetet på fiskfabriken och återvända till sin barndoms ö. Väl där så är mycket sig likt, det hårda arbetet är nödvändigt för att överleva och ett möte på ön påverkar Ingrids framtid för alltid.

Roy Jacobsens trilogi som utspelar sig i norra Norge är en skildring av en släkt och genom människorna får vi möta historien.  Den lilla ön i kanten av Ishavet är placerad nära fronten och Ingrid möter både ryska, tyska och norska soldater, hotet om en kapsejsande ekonomi i världskrigets spår leder till att Ingrid och de kvinnor hon omger sig med måste arbeta mycket hårt. Samtidigt drömmer Ingrid om att hennes kusin Lars skall komma tillbaka till ön så att hela familjen åter är samlad.

Lågmält och ganska långsamt är berättandet och behaglig är inläsningen. Rekommenderas!