pojken i hiss 54 – genren är bistlit

Pojken i hiss 54 nummer fem i serien om läkaren Ellen Elg. Nu har Ellen följt med sin man till Dubai, han ska arbeta och hon ska vara hemmafru. Det där med hemmafru går sådär, som alltid hamnar Ellen i oväntade situationer. Hon kastar sig in bland de bofasta, umgås med både shejkers fruar, pakistanska chaufförer och filipinska tjänstekvinnor. Hon möter kvinnor i behov av hjälp och som alltid hittar Ellen på råd. Berättelsen om den pakistanske chaufförens 12-åriga syster som döms till döden av sin släkt efter att hon smugit sig ut en natt för att klappa en falk är något man minns långt efter det att man stängt boken.

Det här är en lättläst och lättlyssnad roman i genren som babel kategoriserade som bistlit, det vill säga berättelser i romanform om västerländska biståndsarbetare som arbetar i utvecklingsländer. Jag har tidigare i veckan skrivit om Thorfinns roman Innan floden tar oss, dessutom har jag läst Ardelius Friheten förde oss hit och alla de tidigare böckerna av Karin Alfredsson. En bok i genren som jag sparar mig till är Liberty som Bokmania påminde mig om nyligen och hos Boel på Böcker Emellan finns fina tips. En film och bok som jag minns som suverän i genren är The Constant Garderner, har man missat filmen så rekommenderas den: