lagom långa romaner finns de?

Kaj Schueler har ett problem i dagens SvD – han ska välja ut den roman som ska bli SvDs sommarföljetong och han hittar alltför många manus som har svårt för att sätta punkt. Han menar till och med att en riktigt bra roman kanske inte behöver mer än max 250 sidor för att få fram sitt budskap.

Hur är det egentligen, finns det en perfekt längd på en roman? Är tegelstenar fyllda med enbart omtag eller fyller längden någon funktion? Jag funderade under morgonen på de riktigt tjocka böcker som jag läst det senaste. Närmast till hands ligger väl Murakamis romaner Fågeln som vrider upp världen och 1Q84 som båda behöver varje ord enligt mig. Blonde av JC Oates är ett annat exempel på en läsvärd tegelsten som inte har ett ord för mycket. Hurdant hade de berättelserna gestaltats på 250 sidor? Hade det ens gått?  Vad tycker ni andra, spelar längden någon roll? Påverkar den kvaliteten? Läslusten?

26 juni börjar SvDs sommarföljetong, då får jag se vad herr Schueler valt. Välskriven, koncentrerad, dramatisk, med sommarkänsla och passande omfång. Det lovar han mig.