sommardagar i kollektivet – en charmig feelgoodare

I det stora, rosa och något bedagade huset i utkanten av Stockholm bor Stina. Hon är en av de som en gång startade kollektivet där bostadslösa skulle kunna hitta en bostad, hennes make är död och hon har också bestämt att hemmes egna dagar snart ska ta slut. Hon har bara ett uppdrag innan det är dags och det är att säkra att kollektivet fortsätter vara en fristad för de som behöver, hon vill att hennes makes älskade växthus skall grönska och att människor ska kunna växa och trivas.

En av hennes medgrundare, Bengt, har andra planer för kollektivet. Han gillar ljust och fräscht och parkeringsplatser. När journalisten Julian blir lämnad av sin fru så får han en plats i huset, Stina har en baktanke med att erbjuda Julian en av lägenheterna. Han kanske kan bli en allierad i hennes strid om ordförandeposten i kollektivföreningen? Allt eftersom berättelsen utvecklar sig så får man läsa om alla de som bor och lever i huset. Julians son, som är sex, hittar kamrater och närmaste grannen blir oväntat en fin vän. Snart sjuder livet i huset och till och med Stina börjar rucka på alla husregler och kanske kan det vankas nya tider för kollektivet trots allt.

Sommardagar i kollektivet av Callum Bloodworth är en härlig feelgoodare där både glädje och sorg får ta plats, humor och vänskap finns också på plats och jag hoppas att det kommer fler böcker om Stina, Julian och alla de andra i det stora rosa huset.

Bildkälla: Bazar