tigerkakshjärta – Lina Nordquist

Lina Nordquists roman Tigerkakshjärta är en drabbande bok som skildrar Eder Kempes liv. När boken börjar så bor han på hemmet och tänker sig att leva ett tag till. Han berättar om sina minnen som börjar den smällkalla vintern 1935 då han är tre – fyra år gammal och hans unga mor Benedikta har just fött brodern Tom. Modern är arbetslös och blir allt mer desperat, många är timmarna när den lilla pojken får ta spädbarnet Tom med sig in i garderoben för att sitta tysta när männen kommer på besök. De lever i misär och när modern blir uppsagd från sitt rum så tar hon de två pojkarna med till sin morfar i byn i Hälsingland. Där finns det rotmos, där finns det fisk och där finns det en klok vuxen som leker med pojkarna, låter Benedikta beställa pynt ur katalogen och som försöker hålla henne nykter.

Eder förstår tidigt att det också finns en underliggande konflikt mellan gårdarna i byn och när morfadern efter ett par år dör så blir det tydligt att något inte stämmer mellan gårdarna. Genom hela boken finns den gåtan med och det är först mot slutet som man får allt klart för sig. Eder är en pojke som trots en svår början i livet kan ta till sig det som skolan kan erbjuda och han tar studenten. När han gjort rekryten så vill han söka till Uppsala. Det är inte lätt, han har lovat sig själv att ta hand om sin bror och om han lämnar så kan det gå illa för brodern och ansvaret för brodern är stort, så stort att han inte vågar tacka ja till kärleken när den kommer i hans väg.

Tigerkakshjärta är en roman som skildrar fattigsverige på den tid då det sociala skyddsnätet var noll, det handlar också mycket om hur svårt det är att bryta det sociala arvet. Eder får genom omständigheter möjlighet att studera, det var inte givet under fyrtiotalet då det krävdes att hemmet betalade resorna, böckerna och dessutom missade ungdomens inkomst. Berättelsen gör tre nedslag: barndomens 30-tal, studietidens 50-tal och nutid och jag tycker att tidshoppen fungerar fint. Det här är en roman som tidvis är svår att läsa, barnens utsatthet är fruktansvärd. Därför var det skönt att få följa Eder fram till omsorgsboendet. Man får vet lite hur det gick för den lilla ansvarstagande pojken som åt skulor och lämnades ensam med sina korkar och ett spädbarn. Det känns gott.

https://www.romanusochselling.se/bocker/294092/tigerkakshjarta/