femte kollusionen – kontrahenterna är tillbaka!

Som jag väntat på att läsa mer om Signe, Elisabeth och Iris, de har blivit nästan som bekanta och man vill ju veta hur det går för dem. Eftersom kontrahenterna är en serie man skall läsa i ordning så är det bra att del fem, Femte kollusionen, inleds med en sammanfattning av läget.

När berättelsen så börjar är det januari 1942 och kriget närmar sig Sveriges gränser. På avlyssningskontoret på Karlaplan 4 förstår de att något är på gång vid gränsen mot Norge och jag gillar att Denise Rudberg väljer att ägna den här delen av serien åt hotet från väster. Tyskarna invaderade Norge och kanske var Sverige näst på tur? Hon har tidigare gjort utblick mot Berlin och det ger möjligheter för henne att sätta händelserna i Sverige något mer i kontext. Elisabeth och hennes bror Arne blir de som skickas till Värmlands skogar för att ”besöka deras jaktstuga” och uppdraget blir både farligt och utmanande. I Stockholm inser Signe att hon behöver ta hand om sig och sin systerson och hittar en lägenhet i ett kollektivhus, Iris son utsätts för trakasserier i skolan och hon får göra ett besök hos svärföräldrarna som inte är enkelt. Vardagslivet med ransoneringar, förfärlig vinterkyla och biobesök beskrivs samtidigt som man får följa världshändelserna.

Jag påmindes vid flera tillfällen under läsningen om Astrid Lindgrens krigsdagböcker som jag läste 2015, Rudberg berättar i efterordet att hon hämtat mycket inspiration från hennes mormors historia. Kanske har hon också läst Lindgrens fantastiska dagböcker. Hur som. Jag ser redan fram emot att läsa vidare i serien!

PS. Jag fick googla kollusion, SAOB:
kollusion, kollusionen
substantiv

 med­vetet försvårande av ut­redning i brott­mål, genom undan­röjande av bevis eller genom försök att få vittnena att av­ge tillrätta­lagda vittnes­mål

Bildkälla: Norstedts förlag