en av oss kommer dö ung

Jag vet inte riktig vad jag förväntade mig när jag satte på romanen en av oss kommer dö ung av Astrid Billengren i min ljudboksapp. Vilken underbar roman som mötte mig, den börjar med att Matilda står i sitt kök och kokar gröt till sin lille son. Hon är gravid med sitt andra barn och livet har stadgat sig med arbete som hon trivs med, man som hon varit tillsammans med nästa hela sitt vuxna liv och Telefonen ringer och hon får beskedet att hennes barndomsvän Ellen är död. Hon har hoppat från sin balkong, för henne är livet slut och livet för Matilda blir sig inte längre likt. Hon tänker på sitt liv tillsammans med Ellen i Malmö, hon känner att hon måste ta reda på varför Ellen valt att inte längre leva och hon lever i sorgen av sin vän. Romanen är mycket i nuet, man får följa Matildas sökande efter svar men man får också läsa om uppväxten och en vänskap som funnits där sedan första dagen på fritid. Jag gillar att vänskapen inte skönmålas och jag gillar beskrivningen av hur de två tillsammans växer upp, blir vuxna och på något vis alltid har varandra trots att de inte alltid tycker lika.

Vilken debutroman! Mitt soundtrack till den blev förstås The Ark  – året är 2004:


Bildkälla: Bokförlaget Forum