shy – Max Porter

Shy tar på sig ryggsäcken full med flintasten och smyger sig ut från internatskolan ”Sista chansen”. Det är i mitten av 90-talet och i hans walkmanlurar pulserar de tunga rytmerna, i hans axlar skär ryggsäckens remmar in och inuti hans huvud hör han alla de röster som passerat i hans unga liv. Han har en plan, hans ständiga misslyckande ska äntligen få ett slut och likt Virginia Woolf har han lastat sig tungt för att inte kunna ångra sig. Modern och styvfaderns röster ekar och påminner honom om alla han skadat och sårat, de påminner om hur besvikna de är på den tonåriga Shy. Han som på sin barndoms videofilmer var en glad pojke som hackade med sin hackade i flintstenar efter fossil på stränderna, hur kan alla de skärvorna av liv ha lett fram till en ångestriden tonåring som hade våld och droger som enda utväg? På skolan Sista Chansen har han börjat hitta orden för att uttrycka sig och när nu den skall stängas så ser Shy ingen väg framåt, hans framtid försvinner ner i dy och slam. 

Det här är en vidunderligt fin läsupplevelse, en sådan man måste sätta sig ner och läsa i lugn och ro för att verkligen förflyttas. Ni som känner mig vet att jag är en hängiven ljudbokslyssnare men med Max Porters böcker så är det nödvändigt att läsa med ögonen. Hans format med kommentatorer, återblickar och speakerröst markeras i texten med hjälp av storlek och font, sättningen på sidan gör att texten också bildar ett konstverk. Det är tydligt att Porter är grafiskt noggrann och att han iscensätter sina berättelser på ett sätt som gör upplevelsen till mer än läsning. Det ska bli mycket spännande att se hur de ska kunna gestaltas i film – både Shy och Sorgen bär fjäderdräkt skall filmatiseras hör jag på Kulturnytt. Missa inte att läsa intervjun vi gjorde med Max Porter 2019 – den finns publicerad på Kulturkollo och där berättar han bland annat om hur han började sitt skrivande i ett slags konstnärligt collage där musik, skrivande och konst befruktar varandra. Det är tydligt också i Shy. Missa inte Max Porters magiska skrivande!