sömmerskan och friheten

Karin Härjegårds feelgoodserie om Helena som flyttar till Funäsdalen för att börja om fortsätter med Sömmerskan och friheten. I den här boken är huvudpersonen Hilda, kvinnan som en gång drev det våffelbruk som Helena nu driver. Helena hittar en kartong med foton och hon frågar vännen Sonja om dem, det visar sig att Hilda och Sonja en gång var väninnor och att de båda unga flickorna tog olika vägar in i vuxenlivet. Sonja lämnade den lilla byn och studerade, Hilda sydde de vackraste klänningar, drev sitt våffelbruk och gifte sig med en äldre änkeman och det är Hildas berättelse som träder fram i relief mot Helenas nutida liv. Helena i sin tur får korn på den stora gården Fjällnäs, där Hilda en gång bodde, och drömmen om en restaurang kommer allt närmre.

Jag lyssnade på den här boken under tiden jag rensade min bokhylla och jag trivdes i sällskap med både Helena och Hilda, Hildas liv påminner om flera livsöden som jag själv känner till och om jag i den förra boken i serien – Kallbaderskan bland fjällen – hejade på Helena så hejar man oavbrutet på Hilda i den här!

Bildkälla: Printz