leopold – en välmenande äldre herre

Igår lyssnade jag på USA-podden som diskuterade rapporten som beskriver Joe Biden som en välmenande äldre herre med dåligt minne.

Genast associerade jag till Lars Klintings barnbok om lejonet Leopold. Lejonet, som en gång var djungelns skräck ligger nu halvblind och halvdöv med tankarna mest i minnen om den tid som gått. De andra djuren i djungeln tycker lejonet är ganska hopplös, ”de visste inte om de skulle skratta eller gråta när de såg honom snubbla omkring bland trädstammarna”. Djuren pratade sinsemellan om att ett lejon, som är djungelns konung inte kan vara hur gammal som helst. Lejonet i sin tur dåsade i skuggan och tänkte: ”Man måste inte höra och se allt för att förstå”. En dag så dyker djurfångarna upp i djungeln och Leopold bevisar ett en gång kung, alltid kung.

Ja, ja. Analogin är kanske inte helt klockren men när jag högläser boken för barnbarnen framöver så kommer jag ändock se Joe Biden framför mig.

Bildkälla: En bok för alla