en liten plats – Jamaica Kincaid

Jamaica Kincaids födelseplats, Antigua, är en liten plats som hon för alltid bär med sig. 20 x 15 kilometer ö med en skönhet som tycks overklig. På ingen annan plats är vattnet så blått och natten så sammetslent svart och inget verkligt regn skulle kunna falla så hårt som skyfallen på Antigua. Till sin barndomsö återvänder Kincaid i mitten av 80-talet och essän En liten plats är skriven i anslutning till det besöket. Kincad skriver med sin vassa och smarta (och humoristiska) penna om hur den lilla platsen förändrats med turisterna intåg, hur den förunderligt vackra naturen som gör turismen möjlig blir allt mer förstörd av besökare, hur människor på ön slår mynt av exploatering och hur korruption frodas. Mot den historiska bakgrunden när Columbus en gång landsteg på ön och när ön befolkades av europeiskt slödder och förslavade människor som byggde öns välstånd så drar hon bågen till nutid. Det är argt, det är så välformulerat och fortfarande aktuellt. Kincaid har till den nya utgåvan skrivit ett förord som påminner oss som läser om just det.

Har man ännu inte läst Kincaid så kan En liten plats vara en bra plats att börja på. Sedan ska man förstås fortsätta med Lucy och alla de andra texterna som hon skrivit. Att Kincaid ännu inte fått nobelpriset är en gåta.

Bildkälla: Bokförlaget Tranan