ta min hand – Dolen Perkins-Valdez

Dolen Perkins-Valdez nyöversatta roman Ta min hand är en riktigt fin lyssning. Det handlar om en nybakad sjuksköterska som tidigt 70-tal som förstajobb börjar som sköterska på en familjeplaneringsklinik i Montgomery. Civil Townsend, som själv är färgad och har en far som är läkare, blir utskickad på uppdrag. Hon tar bilen hon fått i examenspresent och åker hem till två unga systrar för att ge dem en spruta som ska hindra graviditet. När hon kommer fram till skjulet där flickorna bor möts hon av misär, flickorna som är 11 och 13 är smutsiga och där stinker.

Farmodern försöker hålla det stampade jordgolvet rent och har en gryta kokande på ett eldhål utomhus. Civil tackar ja till gryta, tar sig an de två systrarna och det är när de två flickorna steriliseras utan att deras illitterata far eller farmor har förstått vad som ska ske som Civil och hennes arbetskamrater börjar förstå vad som pågår. Fattiga svarta kvinnor och tonåringar steriliseras på löpande band och Civil (med ett synnerligen passande namn) hjälper familjen att få upprättelse. Det är inte alls långsökt att börja tänka på alla de tvångssteriliseringar som skett också i Sverige, det här är en roman som verkligen väcker både tankar och känslor. 

Det är alltså på en resa tillbaka till Alabama 2016 som Civil börjar minnas och återberättar det som hände för nästa femtio år sedan. Hon har satt sig i bilen för att på något sätt summera sitt liv och året med syskonen Erica och India är är året som verkligen format henne och i grunden påverkat hennes livsval.  Ta min hand är en stark roman om systerskap, kvinnors rätt att bestämma över sin kropp och sitt liv, modet att våga sätta sig upp mot överhet och slåss för också de svagaste i ett samhälle. I efterordet förstår jag att romanen är delvis baserad på verkliga händelser och jag är tacksam för alla de författare som gräver i vår allas historia och påminner oss, att hålla historien levande och lära av den är så viktig för att välja väg framåt. No comments. No comments. 

https://www.norstedts.se/bok/9789113129174/ta-min-hand