hemkomsten – Kate Morton

https://www.forum.se/bocker/293593/hemkomsten/

Hemkomsten av Kate Morton är en bokcirkelbok som skall diskuteras på tisdag och hade det inte varit fallet så hade jag nog inte läst klart. Inte för att det här är en dålig roman men för att den är onödigt lång, ni vet sådär svepande släktkrönikelång och i min smak minst 100 sidor för lång. Hur som, det här är en bok som valdes för att den utspelar sig i Australien och den börjar med att Jess reser tillbaka till Sydney. Hon hastar från London, hennes mormor har blivit sjuk och hon vill uppfylla löftet att ta hand om henne när slutet närmar sig. Jess flyttar in i det stora gamla släkthuset och besöker sin mormor på sjukhuset, mormodern är förvirrad och verkar oroad för något som hänt för länge sedan. Hon har trillat på väg till vinden och vad kan finnas där som ska hämtas? Jess börjar leta i det förflutnas hemligheter. Varför har hon egentligen vuxit upp hos mormodern och varför har mormodern ingen släkt? Det som i barndomen var självklart framstår nu som en hel radda hemligheter som inte följer någon logik. Jess är journalist och hon bestämmer sig för att börja gräva. 

Samtidigt som vi får följa Jess så berättas det i boken om en het julafton 1959 när ett litet samhälle skakas av en förfärlig händelse och texten växlar mellan 1959, nutid och textutdrag från en bok som Jess hittar i sina efterforskningar. Jag är helt säker på att många tycker mycket om den här boken, den är välskriven och befinner sig i gränslandet till spänningsromanen, intressanta miljöer och inte helt förutsägbar men för mig var det fel bok vid fel tillfälle. Jag ser fram emot att höra mina bokcirkelkamraters tankar på tisdag!