all min kärlek

Agnes Lidbecks senaste roman inleds med ett utdrag ur en rapport och i den byråkratiska texten hör man att något i Sverige har hänt i landet mellan 2026 och 2032, politiska beslut har tagits som begränsat yttrandefriheten och tillåtit avlyssning. Nu har en kommitté tillsatts för att utreda den eventuella manipulationen av demokratin. Sedan hoppar texten rakt in i Petras liv. Hon har just vakat vid sin makes bädd och de vuxna barnen har mest av allt lust att lämna platsen. Johannes, som var statlig tjänsteman har dött strax innan det monument som skall minnas de människor som försvunnit under åren då Sverige styrdes genom övervakning och repressalier mot oliktänkande. 

Petra tänker tillbaka på sitt liv med Johannes och i korta fragmentariska scener så får man följa fyra vänner som i sin ungdom var ett tight gäng, som delat det mesta inklusive säng. Petra och Johannes valde den trygga och förväntade vägen med utbildning och stadiga yrken, den karismatiske Alex blev politiker och Julia den som gör motstånd. Vardagsliv med barnaktiviteter och kök fulla med disk, trassliga relationer och en revolterande tonåring samtidigt som samhället runt om förändras. 

Jag är inte helt såld på den här mixen, det blir för upphackat och för fragmentariskt. Premisserna är så intressanta och jag var efter inledningen inställd på en spännande dystopi som är väl ankrad i nutidens politiska beslut men någonstans tappas det samtalet bort bland all vardag. Huvudkaraktärerna är väl valda men formen skymmer den där mycket intressanta romanen som finns mellan alla klipp och tidshopp som för mig blir ett collage. 

https://www.norstedts.se/bok/9789113128955/all-min-karlek