skolan för goda mödrar

Nytt år har kommit och jag har inte skrivit en enda sammanfattning av min läsning och inte heller skrivit några bästa-listor. Så blev det i år – 167 titlar lästa (barn och ungdom samt facklitteratur i yrket inte räknade) slutade i allafall året på och det är ovanligt få. Vi får se vad det här nya året bär med sig.

En god sak med att kolla igenom senaste årets blogg och insta, för att börja på listorna som inte blev, var att jag kom på att jag missat att skriva om Skolan för goda mödrar av Jessamine Chan. Missa inte den! Det är en ruggigt bra dystopi som handlar om en amerikansk-kinesisk mamma i fyrtioårsåldern som har en väldigt dålig dag. Hon sätter sin 18 månaders tös i en hoppgunga och går hemifrån för att hämta något på jobbet, grannar märker det ensamma barnet och mamman blir dömd till att gå ett år i en skola för bli en god moder. På plats låses hon in med andra kvinnor, de får varsina robotdockor som har kameror och sensorer inbyggda. Mammorna ska träna på robotarna och under total övervakning skall de gå på kurser och i terapi och i slutändan bedömas om de är lämpliga mödrar eller ej. Kontakten med sina riktiga barn är villkorad och genom gott deltagande och ”framsteg” så tjänar de ihop till videokontakt med sitt barn. Där finns också en avdelning för pappor som behöver träna och det råder inte alls samma förutsättningar och krav för de olika föräldrarna.  Det hela är så välskrivet och så tankeväckande och jag hoppas att många, många hittar till boken. När jag googlar så ser jag TV-rättigheter är sålda i USA. Den har absolut förutsättningar att bli en riktigt bra serie! 

https://www.modernista.se/bocker/skolan-goda-modrar-0