bokbindaren i Oxford – Pip Williams

På universitetstryckeriet i Oxford arbetar Peggy och Maude, precis som deras döda mor en gång så sitter de och plockar, bladar och falsar böcker som sedan skall användas som kurslitteratur. Året är 1914 och de unga männen har skickats iväg för att strida och de kvinnorna får möjlighet till att göra sysslor som männen vanligen skulle skött. Peggy drömmer om att studera men hon har inga ekonomiska möjligheter och känner dessutom ansvar för sin syster som inte har det helt enkelt att fungera i samhället. De bor tillsammans på en kanalbåt som liknar ett bibliotek för modern, och numer, flickorna passar på att ta hem de böcker som råkar skadas i tryckeriet.

Peggys liv är läsningen men till universitetsbiblioteken har hon inte tillgång, det är besvärligt eftersom för att kunna göra inträdesprov så måste hon kunna läsa också grekiska och de böckerna kan hon inte komma åt. En dag anmäler hon sig som frivillig lotta som ska volontära på stadens sjukhus, där träffar hon en skadad belgisk flykting och hennes liv förändras i grunden. När så en bekant tar sig an Maude så finns där tid ett par kvällar per vecka att studera, är drömmen om universitetet ändå möjlig?

Bokbindaren i Oxford av Pip Williams är härlig läsning, det är en historisk roman som påminner om hur tillgången till studier har förändrats på 100 år, jag kan inte annat än imponeras över Peggys målmedvetenhet och blir innerligt glad för hennes framgång. Det är ett gott betyg!

https://historiskamedia.se/bok/bokbindaren-i-oxford/