J & B – scener ur ett skenäktenskap

På bokmässan lyssnade jag på Philip Teir när han läste högt ur J&B Scener ur ett skenäktenskap och den är en intervjubok som börjar som ett projekt mellan Bitte Westerlund och Philip Teir. Efter Jörn Donners död så bestämmer sig Bitte för att försöka lära känna den man som hon varit gift med i nästan 30 år men tydligen inte känner. Letandet i dokument och i epost gör det tydligt att han levt ett liv som hon inte varit del av. Hon börjar drivas av sin önskan om att hämnas och hon bestämmer sig för att avsluta samarbetet med Teir, han får skriva en intervjubok om äktenskapet om han vill men hon kommer inte längre vara delaktig. Teir skriver då boken om J&B som blir en bok där många röster får berätta om förhållandet mellan Jörn och Bitte. Jag kan tänka mig att innehållet är spännande för dem som levt samtida med Donner. För min del så är det här främst en väl berättad  skildring av en karismatisk man som var nyfiken på livet, umgicks i kulturkretsar och var en av det svensktalande Finlands stora kändisar. Liksom de böcker som skrivits om Ingmar Bergman så är det intressant läsning och Teir har en förmåga att berätta en av alla livsberättelser om Jörn Donner, det finns helt klart fler.  

https://litteratur.sets.fi/jorn-och-bitte/