dancing queen – ny serie av Denise Rudberg

 

Denise Rudbergs nya serie, som inleds med Dancing Queen, har epitetet polisroman och det är två kvinnliga poliser som är huvudkaraktärer. Det är 1976 och Karin och Agneta arbetar båda inom polisen, det är en mansdominerad värld och de båda möts av kollegor som förminskar deras kompetens. Karin är på väg uppåt i karriären men hindras av sitt kön, Agneta har skadats i yrket och får en reträttplats på arkivet och så småningom möts de båda kvinnorna genom ett brott som verkar tystas ner från någon med stor makt. Med tanke på hur det hela slutar så hoppas jag att det kommer en fortsättning väldigt snart! 

Denise Rudberg är skicklig på att skriva historiskt, hon har en perfekt balans mellan tidsmarkörer i miljöer och skildringar om den tankevärld som är norm i samhället. Både Karin och Agnetas privatliv får ta plats i berättelsen och de representerar två olika kvinnoroller som båda upplevs mycket trovärdiga för mig som var med. Det som var självklart under det 70-tal när jag själv var barn är idag otänkbart. Jag själv som var hemma hela barndomen skickades till exempel 6 år gammal (1973) själv med buss första skoldagen till en plats som var helt okänd där okända barn och en okänd fröken skulle möta mig, det var inga konstigheter. Skolan skulle man gå i, fröken var snäll, vad kunde hända?Den här boken är inte bara spännande utan berättar om en tid som präglat en hel generation och ett sätt att förhålla sig till samhället som på många sätt känns helt främmande idag. 

Att sedan Rudberg skriver på ett sätt som är lättillgängligt är riktigt bra. Det här en perfekt julklappsbok för alla de som vill återuppleva 70-talet och som gillar att läsa spänning!  

https://www.norstedts.se/bok/9789113128177/dancing-queen