hemma vid myren och andra texter om naturen i våra liv

Känner man som jag att man har ett hjärta och hemvist i naturen men kanske emellanåt inte tar sig ut och upplever då är Tomas Bannerheds Hemma vid myren en fantastisk läsning. Han inleder med en essä som uppmanar oss alla att stanna i det lilla, uppleva naturen under alla årstider och att lära oss om det vi ser och hör. Med ett mer precist språk så öppnas en värld där tanken och observationsförmågan vässas – upplevelsen och upptäckarlusten förhöjs och förundran för det som finns runt omkring oss blir till en gåva.

Efter essän följer en radda korta betraktelser över olika djur, fåglar och insekter som Bannerhed samlat på sig genom år och de passar väldigt bra att läsa en lite då och då. Jag har haft boken sedan i somras och återkommit till den vid flera tillfällen, varvat med Bannerheds bevingade vänner som man kan podda så är det en skatt. Tredje delen av boken är en text om mötet mellan naturen och konsten – mötet och samtalet med Johanna Karlsson vars konst jag fick googla men som verkar mycket spännande. Bilderna i själva boken är gjorda av Mattias Bäcklin och de är teckningar som passar fint till naturskildringarna.

Vill någon ha julklappstips redan nu så anse er tipsade. Det här är en presentbok!

Bildkälla: Weyler förlag