att hitta hem – Caroline Twamley

Att hitta hem av Caroline Twamley låg i min goodiebag på Bookies frukost på bokmässan och jag har nu läst den här feelgoodromanen som utspelar sig både i Sverige och på den irländska västkusten. Minnet av vår resa till Irland 2017 gjorde mig förstås extra nyfiken på att läsa, besöket i Galway, Cliffs of Moher och The Aran Islands är ett minne för livet. Omslaget på den här feelgoodaren påminde mig absolut om den vackra naturen som vi upplevde där. Berättelsen utspelar sig både i nutidens Sverige där den medelålders kvinnan Inga har bestämt sig för att lämna sin triste make och på 60-talets Irland där en ung flicka, Colleen, blir gravid som ogift.

Inga har drömt om att resa till Irland, hennes man har velat stanna hemma, och nu när hon har skilt sig så ska resan bli av. Som en symbolisk handling så ska Inga nu lämna boet och ut och pröva sina vingar. Resan till Irland börjar inte precis som hon planerat och hon träffar oväntat på människor som blir hennes vänner. På västra Irland låg också klostret Tuam dit Colleen blir skickad för att föda sitt barn och en oväntad koppling mellan Sverige och Irland uppdagas.

Jag tyckte om flera av komponenterna i den här romanen, jag blev först oroligt trött på skildringen av Inga som en tafatt kvinna som inte ens tror sig om att kunna resa utan sin man men gestaltningen av henne tog sig lite. Själva grundidén lockade mig och berättelsen om den unga flickan på Irland hade jag gärna läst mer om, berättelsen om klostret, och den massgrav som hittades där, är spännande. Som slutbetyg så landar jag i en ok relationsroman, ljudboken var fint inläst av Viktoria Flodström.

Bildkälla: Historiska Media