förinta världen ikväll

I Förinta världen ikväll har Stina Jackson skruvat ytterligare på sitt berättande mot det sargade, skitiga och sorgliga. Har man läst hennes tidigare spänningsromaner, Silvervägen och Ödesmark, så vet man att Jackson inte värjer för att beskriva misär men i den här senaste romanen är det upphöjt i två. I Skellefteå bor Ewa, hon sörjer att hennes dotter har rest till USA och deklarerat att hon inte vill ha kontakt. Ewa följer statusuppdateringarna på dotterns sociala medier och för att stilla ångesten och oron för dottern så ger hon sig ut i nattlivet. Hon vågar sådant som hon inte tidigare vågat och kanske kan hon hitta en identitet där hon är något annat än bara morsan. I USA lever Matilda vind för våg, hon festar och spelar sig fram genom landet. På ett nedgånget motell träffar hon den före dette hemlöse mannen Tyler som tar sig an den unga vinddrivna existensen. Hon är i stort behov av någon som tar hand om henne och han vill ta hand om sin lilla skadade fågelunge. Tillsammans beger de sig ut på en roadtrip mot Kalifornien. Slitna, smutsiga husvagnar, rodeo och barer, spritbutiker och fyllor följer. 

Det här är ingen spänningsroman men berättandet är nervigt och hetsigt och det driver upp tempot på ett sätt att man nästan skulle kunna tro att det skulle vara ett brott inblandat. Jackson är skicklig på att beskriva miljöerna och den den psykologiska tryckkokare som skapas i båda kvinnornas liv. Jag blir inte riktigt klok på relationen dem emellan, det är uppenbart att något inte alls fungerar och jag hade gärna fått fler ledtrådar till vad som hänt dem. Det här vore en perfekt bokcirkelbok, det finns mycket att diskutera! 

https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/271782/forinta-varlden-ikvall/