studie i mänskligt beteende

Som jag älskar målningar av Edward Hopper, bara omslaget till Lena Anderssons nya bok Studie i mänskligt beteende gör att jag vill läsa. Och åka tåg och läsa – det vore ju det optimala. 

Nu läste jag den här boken som hybrid, e-bok en del av texterna och ljudbok andra, och det fungerade utmärkt. De olika ”fallstudierna” som Andersson presenterar ska inte enligt förordet ses som varken noveller eller essäer utan just som studier av mänskligt beteende, och herre min xxx (ordet gud passar inte att nämna i texter från Andersson, det finns liksom inte utrymme för den dimensionen) vilka texter! Jag fnissar och funderar, känner igen och ifrågasätter och har inte tråkigt en sekund trots det nästan arkaiska språkbruket. Man måste ha huvudet med sig när man läser och man får läsa igen när resonemangen blir lite väl vindlande för en småtrött hjärna men som hon skriver! 

Oavsett vad man tycker om Lena Andersson förnuftsdrivna resonemang på debattsidorna – som emellanåt kan uppfattas både världsfrånvänt och tondövt – så kan man inte annat säga än att hon är en oerhört skicklig skribent. Jag blir avundsjuk. Och vill stiga in i tavlan, sätta mig i en grön kupé och bara läsa boken om igen. 

https://www.bokforlagetpolaris.se/studie-i-maenskligt-beteende/t-0/9789177959540