in mot stenig strand

I In mot stenig strand tar Malin Haawind trilogin om Holger och Dagmar i hamn och det är en så känslosam och ömsint avslutning på berättelsen om de två. När boken börjar så har det gifta paret lämnat Skärhamn för att starta om på nytt i Södertälje. Det är 60-tal och de bosätter sig i en modern fyrarummare, Dagmar hittar snart ett deltidsjobb på ett bageri och Holger fortsätter att gå på sjön. Ett nytt litet barn föds till familjen och när sommarlovet kommer får tar Holger med sonen till arbetet. Drömmen om sjömanskapet lever också i nästa generation, livet med havet är livsviktigt men havet ger och havet tar så som det alltid gjort. Som det alltid kommer att göra. 

För mig är trilogin som börjar med De kom från öar, fortsätter med  Och havet gav igen och som avslutas med In mot stenig strand en mycket fin folkhemsskildring. Genom Dagmar och Holgers liv berättas hur Sverige under några årtionden där mitt i 1900-talet förändrades i grunden. Med huvudkaraktärer som jag känner för, väl valda tidsmarkörer och miljöer som är omsorgsfullt beskrivna så lever jag mig in i deras liv, deras sorg och deras kärlek. Det är fint.

Att jag sedan är tjörnbo på sommaren sedan många år tillbaka gör förstås inte saken sämre, jag är särskilt förtjust i delarna som utspelar sig i Skärhamn. Hoppas att böckerna blir lästa av många! Anse er tipsade! 

PS. Man ska absolut läsa i ordning. 

Bildkälla: Piratförlaget